Tippek, tanácsok a biztonságos adás-vételhez

Néhány egyszerű jó tanács betartásával
biztonságosabbá tehető az online adás-vétel!
Szánj rá pár percet, olvasd át, a TE érdeked!

 1. Soha ne utalj előre pénzt!
 2. Törekedj a személyes találkozásra! Válassz nyilvános helyet, ahol sok ember megfordul. Lehetőség szerint ne egyedül menj, vigyél magaddal valakit, aki tanúként eljárhat.
 3. Kérj az eladótól fényképeket, melyek bizonyítják, hogy a tulajdonában van a termék. Rossz minőségű fényképek esetén, kérd meg az eladót, hogy cserélje őket jobb minőségűre, melyen jól látszik a termék.
 4. Bizalomra ad okot, ha mind az eladó, mind a vevő vállalja teljes nevét, telefonszámát, a település nevét, ahol lakik.
 5. Figyelj az eladó/vevő értékelésére az oldalon! Ha egy adás-vétel megtörtént, kérd meg a másik felet, hogy értékeljen, ezzel segítve a megbízható eladók és vevők megkülönböztetését az oldalon.
 6. Ha valami túl olcsó, akkor az gyanús! Nézz utána vásárlás előtt, hogy mennyi az adott termék reális piaci értéke.
 7. Az eladó üzenetei árulkodók! Ha azonnal a postát erőlteti, sürget, titkolózik, előleget kér, megtagadja a személyes megtekintést vagy kitér az adatai megadása elől, már kezdhetsz gyanakodni. Ha egy levelezés gyanúsnak tűnik, érdemes képernyőképet készíteni róla, melyen látható a dátum is.

  Plusz biztosíték lehet, ha a hirdető képeit lemented és a Google képkereső szolgáltatásával rákeresel. Ha más oldalokon is megtalálod más neve alatt vagy külföldi oldalokon, az szintén gyanús.

 8. Ha a személyes átvétel nem megoldható, az üzlet lebonyolításához ajánljuk az utánvétes fizetés lehetőségét.
  Postai utánvétnél kérd a csomagot a postára, ott kérhetsz tanút a kinyitáshoz. Ha nem azt kaptad, amit vártál, azonnal jegyzőkönyvbe veszik, és a pénzed is megmarad.
  Lehetőség szerint mindig magad vedd át a küldeményt és még átvétel előtt vizsgáld meg, a vásárolt tárgynak megfelelő-e a mérete, súlya. Ha bármi gyanúsnak tűnik, azonnal jelezd a futárnak, aki köteles jegyzőkönyvet készíteni vagy megtagadhatod a csomag átvételét.
  Ha otthon bontod ki a csomagot, készíts videófelvételt a kibontásról, így bizonyítani tudod a csomag tartalmát és annak minőségét.
 9. Mindig tisztázd, hogy a termék tartalmaz-e hibákat, van-e rá garancia, illetve kipróbálási garanciát vállal-e az eladó.
 10. A csalók szeretik akár a drágább termékeket is 50.000 Ft alatt árulni, így csak szabálysértést követnek el lebukás esetén. Ha egy drága terméket ezen ár alatt hirdetnek, legyél óvatos!
 11. Vigyázz a Bitcoin utalásokkal, mivel azok nem visszafordíthatók, ha mindenképp szeretnéd online megoldani az üzletet, használj escrow (3. megbízható személy közreműködésével) szolgáltatásokat. A csalók előszeretettel kérnek előleget BTC-ben, amely tranzakció visszafordíthatatlan, és az anonimitás miatt könnyen meglépnek a pénzeddel.
 12. Ha cryptovalutát vennél/cserélnél, bizonyosodj meg róla az adott cryptovaluta nyilvános blokkláncán, hogy valóban az eladó tulajdonában van az az összeg. Csináltass egy teszt utalást az eladóval a saját címei között egy általad kitalált random összeggel, mielőtt belemennél az üzletbe. A tranzakciót ellenőrízheted a https://blockchair.com oldalon a cím beírásával.
 13. Vigyázz a privát kulcsodra (private key) vagy a SEED szavaidra, ezeket sose add ki senkinek, mert a kriptovalutáid elvesztését kockáztatod!
 14. Figyelj a ponzi jellegű piramisjátékokra. Ne dőlj be a magas hozamoknak, a gyorsan jött profittal kecsegtető "üzleteknek". Ez egy fenntarthatatlan üzleti modell hosszútávon, ami az újonnan belépőkre építve tartja fenn a hálózatot ideig-óráig. Így könnyen bukhatod az összes befektetésed.
 15. Ha megtörtént a baj, ne a csalót fenyegesd, hanem inkább higgadtan tegyél feljelentést a legközelebbi rendőrségen, és értesítsd oldalunk ügyfélszolgálatát, hogy mielőbb megtegyük a szükséges lépéseket.
 16. Ha gyanús termékkel, felhasználóval találkozol az oldalon, kérjünk, jelentsétek nekünk (a kapcsolat menüpont alatt, illetve külön a hirdetéseket is lehetséges jelenteni)!

Közös érdekünk hogy leszámoljunk a csalókkal, támogass minket, OSZD MEG ezt a bejegyzést!